W misce wymieszaj żółtka i cukier waniliowy. Dodaj kaszę manną do miski wraz z 200 ml mleka. Podgrzej pozostałe 800 ml mleka w rondelku. Kiedy się zagotuje, dodaj mieszankę do rondla. Ciągle mieszaj, aby uniknąć grudek. Mieszanka powinna mieć konsystencję budyniu. Przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w misce.
Zabierz się teraz do pracy nad ciastem. Połącz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka i cukier, a następnie dodaj ciepłą wodę i mieszankę mąki. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dodaj pianę z białek.
Wyłóż przygotowaną masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy, a następnie równomiernie ją rozłóż. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Teraz czas na połączenie ciasta z kremem. Masło i ugotowaną kaszę mannę zmiksować na gładką i puszystą masę. Krem rozprowadzamy na biszkopcie. W miseczce roztopić czekoladę. Śmietanę wymieszać z czekoladą, a następnie polać polewą. Ułóż ciasto na blasze i pozostaw do zastygnięcia polewy i kremu w lodówce.