Kremowe buraczki ze śmietaną w zaledwie 30 minut – To danie jest przepyszne i będzie hitem na Twoim stole.

Idealnym dodatkiem do każdego posiłku są kremowe buraki. Nawet ci, którzy nie mają awersji do warzyw, pokochają wyjątkową teksturę i smak tego dania.

Składniki:

  • Buraki 0,5kg
  • 1 średnia cebula
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany (12%-18%)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pokroić cebulę na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę przez 2 minuty. Przygotować buraki z wyprzedzeniem: Najpierw pokrój go w plastry, a następnie w słupki. Wymieszać z cebulą i smażyć przez około minutę.

Następnie na patelnię dodajemy kwaśną śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem wymieszać. Przykryj patelnię i pozostaw na 20 minut. Sprawdź, czy buraki zmiękły. Jeśli nie zmiękły, poczekaj, aż będzie można wbić w nie widelec.

Doprawić potrawę solą lub pieprzem według własnego gustu. Kremowe buraczki można podawać z posiekaną natką pietruszki, gotowanymi ziemniakami i duszonym mięsem w sosie.