Przepis na francuski krem: Nie wymaga mascarpone, śmietany ani niczego innego – dobrze się trzyma i smakuje lepiej niż z piekarni.

Przy tworzeniu pysznych wypieków kremy są świetnym narzędziem.

Dlatego warto poszukiwać nowych przepisów, które pomogą nam stworzyć lepsze smakołyki dla naszych gości. Chcielibyśmy spróbować francuskiego kremu, który ma wspaniały smak i aromat cytryny z wanilią.

Krem ten jest uniwersalny i można go wykorzystać w wielu różnych sytuacjach. Po schłodzeniu przywiera do wypieków. Przyjrzyjmy się łatwości jego przygotowania.

Składniki:

  • Miękkie masło 400g
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • 80g wody
  • jedna cytryna, jeden dock
  • ekstrakt waniliowy (ok. 5 g)

Wykonanie:

W misce wymieszać żółtka i cukier. Następnie za pomocą miksera wymieszaj cukier, aż do jego rozpuszczenia.

Połącz pozostały cukier i wodę w rondelku. Gotuj w gorącej kąpieli wodnej przez 3 minuty.

Gotowy syrop wymieszać z żółtkami.

Gdy masa będzie już chłodna, dodać do niej masło i dobrze wymieszać.

Dodaj ekstrakt z wanilii i sok z cytryny.

Przechowuj krem w pojemniku w lodówce przez co najmniej kilka dni.

Sposób użycia kremu

Krem można wykorzystać do dekoracji wypieków i innych smakołyków. Do nadziewania i dekorowania ciast lub babeczek. Krem możesz użyć do wielu innych rzeczy wedle upodobań. Smacznego!