Cukinia po koreańsku – pyszna i chrupiąca. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.
Cukinia po koreańsku to pyszna przekąska, która zaskoczy swoim pikantnym smakiem wszystkich domowników oraz gości.
Idealnie nadaje się do przygotowania w letnie dni, gdy jest najlepszy dostęp do świeżych warzyw. Wszyscy wielbiciele pikantnych przekąsek, będą mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem. Przyrządzenie marynowanej cukinii po koreańsku jest bardzo proste i zajmuje mało czasu.
Potrzebne składniki:
- cukinia 500 g,
- marchewka 200 g,
- sól – 1 łyżeczka,
- olej słonecznikowy 50 ml,
- sezam – 1 łyżeczka,
- czosnek – 4 ząbki,
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- mielona ostra papryka – 0,5 łyżeczki,
- mielona słodka papryka – 1 łyżeczka,
- miód – 2 łyżeczki,
- sos sojowy – 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy wybrać młodą cukinie, która nie posiada w środku pestek i następnie pokroić ją na jak najcieńsze plastry.
W kolejnym etapie należy przygotować głęboką miskę i położyć w niej plastry cukinii i posolić (1 łyżeczka soli). Po wymieszaniu trzeba odczekać 30 minut i w tym czasie przejść do przygotowania reszty. Marchewkę można obrać i pokroić w paski lub zetrzeć na specjalnej tarce przeznaczonej do marchewki po koreańsku.
Warzywa muszą być odłożone do osobnej miski i lekko posolone. Po wymieszaniu również należy odczekać pół godziny.
Kolejnym etapem jest obieranie 4 ząbków czosnku i przeciśniecie ich przez praskę. Do czosnku należy dodać miodu oraz wlać sos sojowy i sok z cytryny. Wszystko musi zostać wymieszane wraz ze zmieloną słodką oraz ostrą papryką.
Z cukinii oraz marchewki należy odcisnąć i odlać powstały płyn, a następnie warzywa połączyć ze sobą.
Całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Dalszą czynnością jest dodatnie 50 g rozgrzanego na patelni oleju roślinnego. Wszystko wymieszać oraz włożyć do lodówki na okres 20 minut. Zaleca się posypać sezamem przed podaniem.