Zapiekane kotlety z mięsa mielonego z twarożkiem. Szybko znikną z Waszego stołu – będziecie zaskoczeni, jak pysznie smakują. Oto przepis

Klopsiki z mięsa mielonego i twarogiem

Może masz ochotę na soczyste klopsiki, które możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Ten przepis na klopsiki mielone z twarogiem zaskoczył mnie w niedzielę.

Składniki:

Oto instrukcja wykonania klopsików

  • 500g mięsa mielonego
  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • Około 50g bułki tartej
  • 2 cebule
  • Około 50 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka soli

Oto przepis na sos:

  • 250 ml wrzącej, gorącej wody
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 30g masła
  • 30g mąki pszennej
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

W jednej misce połącz twaróg z mikserem. Wmieszać mięso mielone, ajak, sól i pieprz. Zmiksować. Mieszać.

W osobnej misce wymieszać bułkę tartą z wodą. Połączyć z mięsem. Nasmaruj olejem blachę do pieczenia. Z przygotowanej masy uformuj kotlety według własnego uznania i ułóż je na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od tego, jak duże są klopsiki, ale powinien trwać od 30-35 minut.

Następnie wyjmij jednego klopsa i podziel go na pół. Klops jest gotowy, jeśli nie jest surowy w środku. Podczas gdy klopsiki się gotują, przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło. Kiedy masło będzie już roztopione, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Smażyć mieszankę przez 2 minuty na małym ogniu, nie mieszając.

Kiedy mąka zacznie brązowieć, dodaj wrzącą wodę. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Użyj trzepaczki do wymieszania. Sos można podawać do kotletów i ziemniaków. Można też podawać z kaszą, ryżem lub makaronem. Ja preferuję ziemniaki.