Klopsiki z mięsem mielonym i grzybami – każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Dziś przygotujemy pyszne klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem grzybów. To danie jest idealne na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 kromki chleba
  • woda
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g grzybów
  • 1/2 łyżeczki soli (do grzybów)
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu (do grzybów)
  • 1 jajko
  • 150 g sera
  • 200 ml wody lub bulionu

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę. Dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Namocz kromki chleba w wodzie, a następnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj chleb do mięsa i dokładnie wymieszaj. Posiekaj cebulę i marchewkę. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego.

Dodaj cebulę i marchewkę, smaż przez około 5 minut. Posiekaj czosnek i grzyby, dodaj do cebuli i marchewki, smaż przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj smażone warzywa i grzyby do mieszanki mięsnej. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj z mieszanki mięsnej małe klopsiki.

Ułóż klopsiki w naczyniu żaroodpornym. Posyp klopsiki startym serem. Wlej wodę lub bulion do naczynia, aby klopsiki były wilgotne podczas pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Smacznego! Mam nadzieję, że przepis na te pyszne klopsiki Wam się spodoba. Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi, zostawcie komentarz. Cieszcie się gotowaniem!