Jeszcze tylko rozpływający się w ustach, roztopiony ser i warstwa chrupiącego ciasta francuskiego… To jest naprawdę pyszne!
Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Smaż szpinak aż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, dopraw sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestaw z ognia i pozwól wystygnąć.
Teraz zajmij się mięsem. Każdą z polówek fileta nakrój nożem tak, by powstała kieszonka na farsz. Rozłóż farsz równomiernie do wszystkich powstałych w ten sposób kieszonek, na wierzchu każdej połóż plaster sera.
Oprósz mięso solą i pieprzem. Każdy z blatów ciasta francuskiego podziel na pół. Na środku każdego kawałka ciasta układaj kurczaka. Brzegi ciasta natnij w paski, tak, by można z nich było stworzyć fantazyjną plecionkę na wierzchu mięsa. Gotowe pakieciki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez około 40 minut.
Upieczone kieszonki powinny być miękkie i soczyste, a ciasto na wierzchu pięknie zrumienione.