Takie dobre domowe kiełbaski chorwackie – lepsze od kupnych, można jeść codziennie.

Nie ma nic lepszego niż domowy, swojski wybór. Dlatego coraz częściej przygotowuję swojej rodzinie domowe kiełbaski.

Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wiem, że nie mają wzmacniaczy czy ulepszaczy. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz przygotować je na patelni, w piekarniku, a nawet podać prosto z grilla.

Świetnie komponują się z keczupem, musztardą, jak również z bałkańską pastą ajvar.

Składniki:

  • wołowina mielona – 600 g
  • mięso z łopatki, mielone – 600 g
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka mielona ostra
  • soda oczyszczona
  • woda zwykła
  • woda mineralna
  • olej

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej 50 ml wody, zetrzyj do niej 3 ząbki czosnku. Gotuj przez kilka minut, następnie odstaw do ostygnięcia.

Mięso przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, paprykę czerwoną, przegotowany czosnek, małą łyżeczkę sody oraz 30 ml wody mineralnej. Wymieszaj wszystko dokładnie i włóż do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu uformuj z  masy mięsnej małe kiełbaski. Ułóż na talerzu i wstaw do lodówki jeszcze na 50-60 minut.

Na koniec posmaruj olejem. Przygotuj według uznania – na patelni lub grillu aż się zarumienią bądź w piekarniku. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem świeżo pokrojonej cebuli. Smacznego!