Lepszej nie jadłaś… Jak zrobić przepyszną karkówkę – każdy poprosi o dokładkę.

Pyszna karkówka jest idealnym pomysłem na rodzinny czy też świąteczny obiad.

To sycące danie zasmakuje niejednemu gościowi lub domownikowi proszący jeszcze o dokładkę! Warto wypróbować ten sprawdzony przepis.

Składniki na mięso:

  • 1 kg karkówki,
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół kg pieczarek,
  • słodka papryka w proszku,
  • mąka do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki maggi/sosu sojowego,
  • 3 łyżki pomidorowego przecieru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 8 łyżek wody.

Sposób przygotowania:

Karkówkę po przekrojeniu na plastry natrzeć pieprzem, solą i papryką. Mięso przełożyć do naczynia i zakryć je folią. Po upływie kilku godzin każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, a następnie usmażyć na patelni z olejem.

Przygotowane kawałki układać w brytfance. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a pieczarki pokrojone w paski ułożyć na wierzchu plasterków mięsa. Z wszystkich składników zrobić sos i polać nim całość przygotowywanego dania. Brytfankę przykryć i wstawić ją do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Całość piec około 1,5 godziny w temperaturze wynoszącej 200 stopni. Smacznego!