Przychodzę na ratunek, zarówno kapuście jak i Tobie drogi mistrzu domowej kuchni. Ta szybka przekąska jest tak dobra, że skradła serce moich gości i każdy wychodzi ode mnie z zapisanym przepisem.
Może kapusta nie kojarzy się z taką elegancją i finezją jak awokado, kapary czy trufle, ale zapewniam, że po spróbowaniu tego dania, kapuściany mit zostanie obalony. Kapusta będzie Polskim znakiem luksusu w kuchni.
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj szczyptę soli. Włóż wcześniej umytą kapustę do wrzącej wody na 3 minuty. Wyjmij kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem ciasta.
Jajka wymieszaj z majonezem w osobnym pojemniku do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę, sól i pozostałe przyprawy.
Ostygnięte liście kapusty pokrój na mniejsze kawałki. Proponuję na 2 do 3 części. Każdą z części dokładnie zanurz w cieście.
Podsmaż z każdej strony na patelni do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyłóż na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z tłuszczu, następnie ułóż na talerzu.
GOTOWE.
Jak widzisz przepis jest prosty, a smak niezwykle pyszny. Kapusta jest chrupiąca i aromatyczna. Dopełnieniem smaku będzie podawanie przekąski z sosem. Osobiście proponuję serowy.