Moi goście są zachwyceni kapustą w cieście, która jest hitem każdej imprezy – smakuje nieziemsko.

Myśląc o daniu z kapusty, w pierwszej kolejności widzimy przed oczami bigos bądź gołąbki. Wiąże się to z długim staniem przy garnkach.

Przychodzę na ratunek, zarówno kapuście jak i Tobie drogi mistrzu domowej kuchni. Ta szybka przekąska jest tak dobra, że skradła serce moich gości i każdy wychodzi ode mnie z zapisanym przepisem.

Może kapusta nie kojarzy się z taką elegancją i finezją jak awokado, kapary czy trufle, ale zapewniam, że po spróbowaniu tego dania, kapuściany mit zostanie obalony. Kapusta będzie Polskim znakiem luksusu w kuchni.

Przepis jest prosty, a przygotowanie przekąski zajmie ci tylko 15 minut. Zaczynamy.

SKŁADNIKI
  • 1 główka kapusty
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie kapusty:

Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj szczyptę soli. Włóż wcześniej umytą kapustę do wrzącej wody na 3 minuty. Wyjmij kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie zajmiemy się przygotowaniem ciasta.

Ciasto:

Jajka wymieszaj z majonezem w osobnym pojemniku do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę, sól i pozostałe przyprawy.

Rada: Dla ułatwienia mieszaj ciasto za pomocą miksera.

Przekąska czas start:

Ostygnięte liście kapusty pokrój na mniejsze kawałki. Proponuję na 2 do 3 części. Każdą z części dokładnie zanurz w cieście.

Podsmaż z każdej strony na patelni do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki wyłóż na ręcznik kuchenny, żeby ociekły z tłuszczu, następnie ułóż na talerzu.

GOTOWE.

Jak widzisz przepis jest prosty, a smak niezwykle pyszny. Kapusta jest chrupiąca i aromatyczna. Dopełnieniem smaku będzie podawanie przekąski z sosem. Osobiście proponuję serowy.

SMACZNEGO. Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim ze swoimi znajomymi w mediach społecznościowych!