Zaczynamy od przygotowania solanki. 0,5 litra wody zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy dwie łyżki soli, mieszamy i doprowadzamy jeszcze raz do wrzenia. Następnie studzimy wodę, aż będzie w temperaturze pokojowej. Kapustę poszatkuj.
Marchewkę możesz pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dnie słoika połóż jeden liść laurowy, a następnie warstwę kapusty i odrobinę marchewki. Nakładaj kolejne warstwy kapusty i marchewki, aż napełnisz połowę słoika.
Następnie połóż drugi liść laurowy, kolejne warstwy kapusty i marchewki, a na sam wierzch połóż ostatni liść laurowy. Kapustę zalej przestygniętą solanką. Za pomocą łyżki lub tłuczka ubij kapustę.
Słoik włóż do miski lub do jakiegoś garnka, gdyż w trakcie fermentacji solanka może się wylewać. Kapustę zostaw w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Za pomocą noża mieszaj kapustę co kilka godzin, a po upływie 2 dni słoik zamknij i włóż na cały dzień do lodówki.