Dowiesz się tego z tego artykułu. Kapusta kiszona to idealny probiotyk, dzięki któremu będziemy mieć ochronę i zachowamy zdrowie na dłużej. Kapusta kiszona to nie jest drogi produkt, a zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu.
Jedna z najważniejszych witamin, którą znajdziemy w kapuście to witamina C, a jest ona potrzebna zwłaszcza podczas przeziębienia. Regularne spożywanie kapusty kiszonej zwiększa odporność na infekcje, a jak wiadomo nietrudno o nie w okresie jesienno-zimowym.
Produkt ten wpływa również na lepsze wchłanianie żelaza i wzmacnia nasze naczynia krwionośne. 100 gram kiszonej kapusty zawiera w sobie około 70 miligramów kwasu askorbinowego, który wzmacnia układ odpornościowy. To dzienna dawka dla osoby dorosłej.
W słoiku kapusty znajdziemy także wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, które musimy spożywać regularnie, aby zachować zdrowie. Kapusta kiszona posiada również takie substancje jak pektyny oraz błonnik.
Nie trzeba się nawet zastanawiać czy warto w ogóle przygotować ją samemu, a jak wiadomo produkty domowej roboty są najlepsze. Taką kapustę warto zjadać codziennie, a będziemy zabezpieczeni przed wieloma wirusami i przeziębieniami. Kapusta kiszona polecana jest także osobom z nadwagą. Przygotuj więc jeden słoik 3 litrowy i bierz się do pracy!