Pyszny smak, nie do opisania. Pieczone mięso w stylu kapitańskim – Szybkie i łatwe do zrobienia.

Pieczone mięso w stylu kapitańskim

Przepis  ten jest dość popularny wśród gospodyń domowych. Składniki dania układa się warstwami, które posmarowane są obficie majonezem. Problem z majonezem jest jednak taki, że nie powinno poddawać się go obróbce cieplnej.

W oryginalnym przepisie mięso podawane jest w mniejszych kawałkach w sosie beszamelowym. Dzisiejszy przepis, który wam przedstawiamy nie zawiera w sobie w ogóle majonezu, ale mięso wyjdzie wam bardzo smaczne i soczyste.

Składniki (na danie dla 4 osób)

  • mięso wieprzowe lub wołowe (0,5 kg)
  • cebula (2 sztuki)
  • ziemniaki (4-6 sztuk średniej wielkości)
  • twardy ser (100 g)
  • olej roślinny
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos

  • mąka (1 łyżka stołowa)
  • mleko (250 ml)
  • masło (50 g)
  • sól

Przygotowanie