Gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła mi takie kanapki. Mój ulubiony przepis na pyszne, łatwe śniadanie

Te smakowite kanapki z szynką i mozzarellą są przepyszne. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a ich smak zachwyci każdego. Oto jak je przygotować:

Składniki:

  • Chleb (dowolny rodzaj, np. tostowy, bagietka)
  • 3 jajka
  • Szynka (ilość według uznania, najlepiej cienko pokrojona)
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • 30 ml mleka
  • Majonez (ilość według uznania)
  • 100 g sera mozzarella, startego
  • 30 g niesolonego masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie chleba:
    • Rozłóż kromki chleba na desce do krojenia.
    • Posmaruj równą cienką warstwę majonezu na jednej stronie każdej kromki chleba.
  2. Przygotowanie kanapek:
    • Na połowie kromek chleba (na stronie z majonezem) połóż plastry szynki.
    • Posyp 80 g sera mozzarella na szynkę.
    • Przykryj drugą kromką chleba (majonezem do wewnątrz).
  3. Przygotowanie mieszanki jajecznej:
    • W misce rozbij 3 jajka.
    • Dodaj sól, czarny pieprz i 30 ml mleka.
    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Maczanie kanapek:
    • Zanurz każdą kanapkę w mieszance jajecznej, upewniając się, że jest równomiernie pokryta z obu stron.
  5. Smażenie kanapek:
    • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj 30 g niesolonego masła.
    • Umieść kanapki na patelni i smaż przez 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
    • Odwróć kanapki i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż ser będzie roztopiony, a kanapki będą chrupiące.
  6. Dokończenie i podawanie:
    • Jeśli pozostała jeszcze mieszanka jajeczna, możesz zanurzyć w niej dodatkowe kawałki szynki i sera, a następnie smażyć na patelni, aż ser się roztopi.
    • Przykryj patelnię, aby ser się szybciej roztopił.
    • Podawaj na gorąco, ciesząc się chrupiącymi i serowymi kanapkami.

Smacznego! Ciesz się pysznymi, domowymi kanapkami, które są tak pyszne, że zastąpią tradycyjne burgery!