Delikatne i puszyste, nikt im się nie oprze. Te placuszki z jagodami od lat królują na moim stole.

Kiedy przychodzi sezon na jagody, zawsze przygotowuję te placuszki.

Są leciutkie i delikatne, a to za sprawą receptury na bazie kefiru! W połączeniu z wyjątkowym smakiem jagód placki wychodzą rewelacyjne. Zwłaszcza uwielbiają je moje dzieci.

Oto, czego potrzebujesz:

  • 400 g mąki
  • 400 ml kefiru
  • soda
  • sól
  • cukier
  • olej
  • 400 g jagód

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, wsyp odrobinę sody, szczyptę soli, 2 łyżki cukru i wlewaj powoli kefir jednocześnie mieszając. Wyrabiaj do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Z niej przygotujesz placuszki.

Jedną dłoń zanurz w mące, drugą ręką nałóż na nią wyrobione ciasto, a następnie garść jagód. Szybko złącz końce i kładź placki na rozgrzany olej.

W ten sposób przygotuj jeszcze 2 lub 3 placki, by zająć całą patelnię. Przykryj ją pokrywką i smaż po kilka minut z każdej strony, aż uzyskają piękny, złocisty kolor. Po smażeniu połóż na ręczniku papierowym, by wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe! Tak przygotowane placuszki smakują idealnie na ciepło. Możesz serwować je ze śmietaną, posypane zwykłym cukrem lub cukrem pudrem. Jeśli lubisz więcej owoców, nałóż na nie łyżeczkę ulubionego dżemu.

Przepis możesz wykorzystać przygotowując placuszki z innym nadzieniem – malinami, śliwkami, jabłkami. W przypadku jabłek należy je uprzednio przesmażyć z dodatkiem cynamonu. Po prostu bajka!