Wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne ciasto „Jabłkowy taniec” – lepszego w życiu nie jadłaś.
Ciasto jabłkowy taniec to puszyste ciasto z jabłkową warstwą i pyszną warstwą typu straciatella. Wręcz rozpływa się w ustach!
Zaskoczy niejednego domiwnika czy też gościa podczas spotkania przy kawie bądź herbacie.
Składniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 220 g masła,
- 70 g margaryny,
- 1 jajko plus oddzielnie 2 żółtka,
- 1,5 kg jabłek,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 80 ml wody,
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej.
100 g miękkiego masła połączyć z margaryną i cukrem, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodać jeszcze 3 żółtka i 1 białko. Chwilę wszystko razem ubijać.
Obie mąki przesiać do przygotowanej masy i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 25 minut w 175 stopniach.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić je do rondelka z pozostałym masłem i gotować ok 2 -3 minuty od czasu do czasu mieszając, aby nie przypaliły się.
Bezpośrednio do owoców wsypać 2 sypkie galaretki. Wszystko razem dusić ok 5 minut, dopóki galaretka nie rozpuści się. Zdjąć rondel z ognia i ostudzić jabłka. Przygotowaną mieszaninę rozprowadź na zimnym i upieczonym cieście.
Żelatynę zalać szklanką wody i podgrzać delikatnie, aby tylko rozpuściła się. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno. Serek mascarpone należy wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem greckim.
W tym samym czasie powoli dodawaj ciepłą żelatynę, a następnie ubitą śmietankę. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj ze śmietanową masą. Otrzymaną masę wylać na ostudzoną galaretkę jabłkową.
Ciasto wstawić do lodówki, aby masy stężały wspólnie. W tym czasie przygotować pozostałą galaretkę mieszając ja w 400 ml wrzącej wody aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Gdy galaretka zacznie gęstnieć to wylej ją na ciasto.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dla lepszego efektu wizualnego górę ciasta można ozdobić listkami mięty czy nawet kawałkami czekolady, które świetnie skomponują się z warstwą a’la straciatella.
Ten pyszny deser będzie idealnie pasował do kawy czy herbaty. Zapewne przypadnie do gustu niejednemu kto będzie go próbował i zapewne zapyta o przepis.