Ekspresowe bułeczki jabłkowe – moja rodzina się nimi zajada – Cała blacha w 20 min.

Świeże mięciutkie bułeczki własnej roboty… uwielbia je każdy!

A jeśli doda się do nich pyszne jabłuszka? Brzmi smakowicie i tak właśnie jest! A to wszystko w niespełna 25 minut. Poznaj niezwykły przepis!

Potrzebne nam będą:

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 4 jabłka
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie

Przygotowanie

Roztrzep w misce cztery jajka, a następnie dodaj do nich roztopione masło. Dodaj biały cukier i cukier waniliowy. Następnie zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do miski. Na koniec obierz jabłka, pokrój je w kostkę i dodaj do miski.Całość dobrze wymieszaj.

Blachę do pieczenia należy przykryć pergaminem. W odstępach około 5 centymetrów za pomocą łyżki układaj porcje ciasta na papierze do pieczenia.

Bułeczki należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki z pieca, odczekaj aż ostygną i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Przepis można modyfikować poprzez zastępowanie jabłek innymi owocami. Świetnie nadają się do tego śliwki czy morele. Smacznego!