Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby przygotować nową, pyszną szarlotkę z twarogiem. Ten przepis zaskoczy swoim niezwykłym smakiem nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Świetnie nadaje się na deser, gdy odwiedzą Cię goście lub gdy po długim dniu masz ochotę na filiżankę kawy lub herbaty. Jego pyszny smak i wspaniały wygląd sprawiają, że jest to doskonały wybór na świąteczne stoły. Zaczynamy.
Z masła uformuj małe kawałki i połącz je z cukrem w misce. Ubijaj trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
Wmieszaj jajka i dodaj sól. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przykryj ciasto folią i pozostaw na 40 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na dwie równe porcje.
Jedną połowę ciasta wyłóż na papier do pieczenia i umieść w formie. Posypać mąką lub skrobią.
Teraz nadchodzi czas na nadzienie. Dodaj wanilię i cynamon do jabłek. Połącz twaróg, śmietanę, cukier i jajko. Na blasze do pieczenia ułóż w szachownicę masę jabłkową i masę serową.
Drugą połowę ciasta należy rozwałkować, a następnie delikatnie przesunąć na nadzienie. Umieścić ciasto na wierzchu nadzienia, krojąc je nożem.
Widelcem nakłuć ciasto, a następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem.