Instrukcja krok po kroku. Lepienie pierogów wg babcinego sprawdzonego sposobu.

Ruskie, z kapustą, z mięsem, z truskawką… Pierogi. To magiczne danie, na widok którego zawsze cieknie ślinka, a uśmiech sam pojawia się na ustach łakomczuchów. 

Wspólne lepienie pierogów może być świetną formą integracji, jednak nie każdy ma wystarczająco dużo czasu i – przede wszystkim – cierpliwości, by kleić je własnoręcznie.

Sklepowe lodówki po brzegi wypełnione są gotowymi już pierogami i pozwalają cieszyć się ich smakiem nawet najbardziej zapracowanym. Każda gospodyni wie jednak doskonale, że takie pierogi nigdy nie będą się równały z tymi domowymi, przygotowanymi samodzielnie.

Tego smaku zwyczajnie nie da się podrobić! Lepienie pierogów wcale nie musi zajmować całego dnia – pokażę Ci sposób, dzięki któremu skrócisz ten proces do minimum i polubisz “pierogowe szaleństwo” jeszcze bardziej. 🙂 Delikatnie rozwałkuj ciasto i posyp je mąką.

Ułóż kulki farszu 5-7 cm od krawędzi ciasta. 

Nadzienie przykryj wolną krawędzią ciasta.

Delikatnie dociśnij ciasto do farszu, aby nadać mu odpowiedni kształt. Za pomocą okrągłej formy lub szklanki wytnij pierogi. Dla pewności dociśnij końce (np. widelcem).

I… voilà! Pierogi ulepione. To najprostsza i najszybsza metoda ich klejenia, jaką znam – przydatna także podczas przygotowywania uszek.

Od teraz nie musisz już wykrawać i lepić każdego pierożka z osobna. Czas i cierpliwość zaoszczędzone, a brzuchy przy tym zadowolone! 🙂

Smacznego!