Owsianka w zupełnie innej odsłonie – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

 

Dzisiaj gotujemy owsiankę w bardzo smaczny sposób. To przepis, który zachwyci Was swoim smakiem i zdrowymi składnikami. Zaczynamy!

Składniki

  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 160 g pulpy bananowej
  • 110 g marchwi
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 100 g suszonych moreli
  • 70 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 200 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu
  • 120 ml mleka (używam mleka kokosowego)
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie

Na średnim ogniu smaż nasiona sezamu i nasiona słonecznika do złotego koloru. Odstaw na bok. Zmiksuj pulpę bananową i startą marchewkę. Dodaj skórkę z cytryny i sok z 1/2 cytryny. Posiekaj suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie i suszoną żurawinę. W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki: banan, marchew, morele, śliwki, orzechy i żurawinę.

Dodaj płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu. Dobrze wymieszaj. Dodaj 120 ml mleka (używam mleka kokosowego) do mieszanki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut. Rozpuść gorzką czekoladę z olejem kokosowym w dowolny sposób (mikrofalówka lub kąpiel wodna).

Polej czekoladą upieczone ciasto. Rezultatem jest bardzo smaczne ciasto! Cieszcie się nim na śniadanie lub jako zdrową przekąskę. Kochani, piszcie w komentarzach, jak Wam się podoba to ciasto? Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna! Smacznego, przyjaciele!