Przepis od mojej babci na herbatę imbirową w wzmocnieniu odporności – pij ją codziennie i ciesz się zdrowiem.

Herbata imbirowa doskonale dba o wątrobę, nerki, oraz zapobiega nowotworom. Jest niezwykle leczniczym napojem.

Imbir charakteryzuje się bowiem antyseptycznymi  i przeciwutleniającymi właściwościami. Zwalcza bakterie, wirusy oraz zapobiega powstawianiu stanów zapalnych w organizmie. Dlatego też warto często pić herbatę z tej rozgrzewającej przyprawy korzennej.

Imbir zawiera wiele cennych substancji odżywczych i antyoksydantów. Znaleźć w nim można m.in. witaminę C, czy magnez. Doskonale rozgrzewa w długie, zimowe wieczory.

Regularnie spożywanie imbiru w formie herbatek chroni przed chorobami serca, przeziębieniami, zakażeniami i chorobami górnych dróg oddechowych. Imbir swoim działaniem wspiera również układ trawienny oraz wątrobę, która odpowiedzialna jest m.in. z usuwanie toksyn z naszego organizmu.

Dziś przygotowaliśmy przepis na zaparzenie pysznej, aromatycznej i zdrowej herbaty imbirowej. Wiele osób chwiali jej zdrowotne właściwości. Twierdzą, że działa na przeziębienia lepiej niż kupowane preparaty w aptekach.

Oprócz tego herbata imbirowa:

  • minimalizuje ryzyko udaru mózgu,
  • zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
  • poprawia krążenie krwi i pracę serca,
  • wspomaga układ trawienny,
  • pomaga w leczeniu kamicy nerkowej.

Poniżej nasz niezwykle łatwy przepis:

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka wody (250ml),
  • 2 łyżeczki mleka kokosowego.

Sposób przygotowania i parzenia:

Wodę na herbatkę gotujemy. Do szklanki wsypujemy imbir i kurkumę. Wlewamy wodę do szklanki. Mieszamy i dodajemy mleko kokosowe. Czekamy ok. 10 minut na zaparzenie i „przejście” się nawzajem swoich smaków i aromatów przypraw.

Po ostygnięciu przygotowanego naparu dodajemy miód w zależności od naszych preferencji smakowych. Należy pamiętać, aby nie dodawać go do gorącego naparu, ponieważ w wysokiej temperaturze straci swoje cenne, zdrowotne właściwości.

Tak przygotowaną herbatę z imbiru należy pić regularnie raz dziennie.  Koniecznie podziel się ze swoimi bliskimi naszym przepisem na herbatkę imbirową. Jest to recepta na polepszenie samopoczucia i zwiększenie odporności.

Na pewno podziękują Ci za pokazanie im aromatycznego i pysznego, domowego lekarstwa.