Mięso przygotowane według tego przepisu i szczelnie zamknięte w słoiku może stać przez bardzo długi czas. Od teraz nie przejmuję się, że zabraknie mi mięsa na obiad! Ten niezwykle prosty sposób nieraz uratował mój pomysł na obiad. Spróbuj i Ty!
Kawałki kurczaka dokładniej umyj, oczyść i zdejmij skórę. Jeśli przygotowujesz potrawę z udek lub pałek, wówczas oddziel mięso od kości. Pokrój na małe kawałki. W garnku uszykuj wodę, wrzuć kilka ziaren pieprzu, 30 g soli oraz przyprawy lub zioła według uznania.
Wszystko zależy od tego, jak mocno pikantny i aromatyczny gulasz chcesz mieć. Zagotuj i odstaw od ostygnięcia. Do oczyszczonych słoików włóż teraz kilka ziaren pieprzu, liście laurowe, następnie wkładaj kawałki mięsa.
Słoiki z zawartością ustaw na blaszce do pieczenia, przykryj folią aluminiową, a następnie umieść całość w zimnym piekarniku. Ustaw w nim temperaturę 130-150 stopni i trzymaj tak przez 3-4 godziny. Po tym czasie odczekaj, aż naczynia ostygną.