Nie sądziłam, że ten napój ma tyle korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto gotować banany każdego wieczora.

Napój z gotowanych bananów? Jeśli nie brzmi najlepiej, to pomyśl o wszystkich korzyściach zdrowotnych, które dzięki niemu osiągniesz.

Ten prosty w przygotowaniu napój jest niezbędny zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, przywraca siłę i witalność. Główne składniki napoju to banany i cynamon. Wystarczy połączyć z wodą, zagotować, przecedzić i gotowe.

Potrzebne będą:

  • 2 banany
  • 2 laski cynamonu (nie używaj mielonego)
  • 200 ml wody

Wlej do niewielkiego garnka wodę, do zimnej włóż cynamon i postaw na gazie, doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj obrane i pokrojone w krążki banany. Ponownie zagotuj. Przecedź. Możesz pić na ciepło albo na zimno, jak wolisz.

Dobroczynne działanie napoju wynika z dużej zawartości potasu, fosforu i magnezu w bananach. Magnez i potas mają zbawienny wpływ na pracę mięśni (w tym serca) i ciśnienie krwi, a fosfor wpływa korzystnie na trawienie węglowodanów.

Cynamon również ma właściwości prozdrowotne – reguluje poziom cukru we krwi, skutecznie uzupełnia terapię bezpłodności, stwardnienia rozsianego, jest stosowany w chorobie Parkinsona i Alzheimera. Działa przeciwzapalnie, stąd jego stosowanie np. w zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych.

Pij napój przez tydzień przed snem, a pozbędziesz się problemów z bezsennością i odzyskasz energię. Na zdrowie!