Przygotuj więcej słoików bo są pyszne – Warzywne gołąbki – rozgrzewające, aromatyczne i pełne witamin.

Warzywne gołąbki to danie, które trafi w podniebienia niejednego. Jest to danie niezwykle rozgrzewające, aromatyczne i pełne witamin.

Magii temu daniu dodaje wspaniała marynata, która nadaje warzywom unikalnego, pysznego smaku. Spróbuj raz, a to danie zawita już na stałe w Twoim menu.

Co potrzebujesz?

  • 1 główkę białej kapusty
  • 500 g marchewki
  • 3 ząbki aromatycznego czosnku (czosnek jest naturalnym antybiotykiem, więc w sam raz na dzisiejsze czasy! :))
  • 1 burak ćwikłowy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli (uwaga przy krojeniu :))
  • 1 papryka
  • 1 litr wody
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie (wedle upodobań, do smaku)
  • 2 łyżki soli
  • 100ml octu

Od czego zaczynamy?

Na początku umyj wszystkie warzywa. Zaczniemy od przygotowania liści, w które będziemy owijać farsz. W tym celu główkę kapusty umieść w kuchence mikrofalowej i przy niskiej mocy podgrzewaj ją ok. 10 minut.

Gdy liście widocznie zmiękną oddziel je od główki, odetnij zbyt grube i twarde ich części.

Nadzienie:

Wcześniej umyte warzywa musisz posiekać wedle uznania. Ja proponuję cebulkę posiekać w drobniutką kosteczkę, a marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Paprykę najlepiej pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w cienkie plasterki. Cebulkę podsmaż do zeszklenia na oleju roślinnym, dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj przygotowane wcześniej papryki oraz marchew. Podsmaż wszystko razem, aż wszystkie składniki zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.

Składanie warzywnych gołąbków:

Ostudzoną podsmażoną mieszankę naszych warzyw owiń w liście kapusty (tak jak zwykłe gołąbki). Ułóż je w sterylizowanych słoikach, a na środku oraz po bokach powkładaj pokrojone w paski buraczki.

Marynata:

Do litra wody dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i doprowadź do zagotowania. Wyłącz ogień. Dodaj ocet. Wymieszaj. Nasze przygotowane wcześniej warzywne gołąbki zalej marynatą i sterylizuj przez 25 minut. Nasze gołąbki potrzebują teraz spokoju i ciszy, więc owiń je kocem lub ściereczką i pozostaw aż całkowicie ostygną 🙂

Przechowywanie:

Nasze słoiki pełne pysznych warzywnych gołąbków przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Smacznego!