Rewelacyjny smak. Mistrzowski przepis – Warzywne gołąbki umilą Ci chłodne dni.

Próbowałeś kiedyś warzywnych gołąbków? Są zdrowe, mają dużo witamin i można je zostawić na umilenie zimowych dni.

Dzięki marynacie kapusta i marchewki są jeszcze pyszniejsze. Przeczytaj przepis i spróbuj już dzisiaj przyrządzić je samemu!

Składniki

  • Biała kapusta – 1szt
  • Burak ćwikłowy – 1szt
  • Cebula – 1szt
  • Cukier – 5 łyżek
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Liść laurowy – 2szt
  • Marchewka – 500g
  • Ocet – 100ml
  • Papryczka chili – 1szt
  • Papryka – 2szt
  • Sól – 2 łyżki
  • Woda – 1l
  • Ziele angielskie – wedle uznania

Sposób przygotowania

Kapusta:

Na początku należy przygrzać przez 10 minut główkę kapusty w mikrofalówce, ustawiając niską moc. Po przygrzaniu łatwiej będzie oddzielić liście i odciąć niepożądane części – te twarde i grube.

Nadzienie:

Cebulę trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym, aż będzie miękka i przezroczysta.  W między czasie musimy przygotować warzywa: obie papryki siekamy w paski/plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce. Do cebuli dodajemy czosnek i resztę warzyw, które pokroiliśmy. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia.

Marynata:

Do garnka wody dodać należy ziele angielskie, cukier, sól i liść laurowy, po czym poczekać aż się zagotuje. Wtedy zdjąć z ognia i wymieszać razem z octem.

Gołąbki:

Podsmażone warzywa musimy owinąć w liście kapusty, tak jak przy zwykłych gołąbkach, następnie ułożyć je w sterylizowanych słoikach razem z pokrojonymi w paski burakami (najlepiej ułożyć je na środku słoika).

Ułożone gołąbki trzeba zalać przygotowaną marynatą i sterylizować przez 25/30 minut. Później wystarczy już tylko owinąć je kocem i poczekać aż ostygną.

Tak przygotowane gołąbki można bez przeszkód przechowywać w chłodnym miejscu i jak tylko najdzie nas ochota, możemy ich skosztować w dowolnym momencie. Polecam!