Rewelacyjny smak. Mistrzowski przepis – Warzywne gołąbki umilą Ci chłodne dni.
Próbowałeś kiedyś warzywnych gołąbków? Są zdrowe, mają dużo witamin i można je zostawić na umilenie zimowych dni.
Dzięki marynacie kapusta i marchewki są jeszcze pyszniejsze. Przeczytaj przepis i spróbuj już dzisiaj przyrządzić je samemu!
Składniki
- Biała kapusta – 1szt
- Burak ćwikłowy – 1szt
- Cebula – 1szt
- Cukier – 5 łyżek
- Czosnek – 3 ząbki
- Liść laurowy – 2szt
- Marchewka – 500g
- Ocet – 100ml
- Papryczka chili – 1szt
- Papryka – 2szt
- Sól – 2 łyżki
- Woda – 1l
- Ziele angielskie – wedle uznania
Sposób przygotowania
Kapusta:
Na początku należy przygrzać przez 10 minut główkę kapusty w mikrofalówce, ustawiając niską moc. Po przygrzaniu łatwiej będzie oddzielić liście i odciąć niepożądane części – te twarde i grube.
Nadzienie:
Cebulę trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju roślinnym, aż będzie miękka i przezroczysta. W między czasie musimy przygotować warzywa: obie papryki siekamy w paski/plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce. Do cebuli dodajemy czosnek i resztę warzyw, które pokroiliśmy. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia.
Marynata:
Do garnka wody dodać należy ziele angielskie, cukier, sól i liść laurowy, po czym poczekać aż się zagotuje. Wtedy zdjąć z ognia i wymieszać razem z octem.
Gołąbki:
Podsmażone warzywa musimy owinąć w liście kapusty, tak jak przy zwykłych gołąbkach, następnie ułożyć je w sterylizowanych słoikach razem z pokrojonymi w paski burakami (najlepiej ułożyć je na środku słoika).
Ułożone gołąbki trzeba zalać przygotowaną marynatą i sterylizować przez 25/30 minut. Później wystarczy już tylko owinąć je kocem i poczekać aż ostygną.