Moja babcia zawsze mi je serwowała – unikalny przepis z 1954 r. Te domowe gofry wychodzą pysznie.

Gofry kojarzą się przede wszystkim z letnimi, wakacyjnymi dniami. Na szczęście możemy przygotowywać je również w domu i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

To deser lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, a jego największą zaletą jest to, że można łączyć je z wieloma dodatkami. Dżem, bita śmietana, owoce, krem czekoladowy – to tylko przykładowe słodkie propozycje, które uwielbiamy. Jak już zapewne się domyślasz, dzisiaj pokażę ci, jak przygotować pyszne gofry dla całej rodziny.

Wymagane składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru białego
  • pół filiżanki ciepłego mleka
  • 2 średnie jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski wbij dwa jaja, dosyp do nich cukier, a następnie ubij za pomocą miksera. Następnie dodaj kolejne składniki – mleko oraz masło. Na samym końcu wrzuć mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do gofrownicy i piecz ulubione przysmaki. Możesz użyć także specjalnej formy do piekarnika.

Posyp gofry ulubionymi dodatkami i ciesz się słodkim smakiem! Smacznego!