Umyte udka z kurczaka umieść w garnku, zalej litrem wody i doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie umyj i obierz warzywa i czosnek. Cebulę i marchewki pokrój na kilka dużych kawałków, a 2 – 3 ząbki czosnku przekrój na pół.
Gdy woda z mięsem się zagotuje pozbądź się piany. Do garnka włóż przygotowane warzywa i czosnek, a także przyprawy wedle uznania. Garnek przykryj pokrywką i tak przygotowany wywar gotuj na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny.
Do połowy szklanki z zimną wodą włóż żelatynę, aby odpowiednio napęczniała. Po godzinie wyjmij mięso z wywaru i ostudź. Pozostały bulion przecedź dokładnie i dodaj do niego żelatynę. Całość podgrzewaj delikatnie do dokładnego rozpuszczenia żelatyny.
Dodaj do bulionu pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dopraw do smaku solą. Ostudzone mięso oddziel od kości i delikatnie podziel na włókna. Umieść je na talerzach lub w miskach i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Pozostaw do ostygnięcia.