Już nie musisz gotować galarety wiele godzin – tak zrobiona idealnie szybko gęstnieje – Leniwa galareta.

Prosty, szybki i ekonomiczny przepis na pyszną i domową galaretę drobiową, która posmakuje nie tylko domownikom, ale i stanie się gwiazdą każdej imprezy. Goście zawsze proszą o przepis, gdy tylko pojawia się na moim stole!

SKŁADNIKI:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Umyte udka z kurczaka umieść w garnku, zalej litrem wody i doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie umyj i obierz warzywa i czosnek. Cebulę i marchewki pokrój na kilka dużych kawałków, a 2 – 3 ząbki czosnku przekrój na pół.

Gdy woda z mięsem się zagotuje pozbądź się piany. Do garnka włóż przygotowane warzywa i czosnek, a także przyprawy wedle uznania. Garnek przykryj pokrywką i tak przygotowany wywar gotuj na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny.

Do połowy szklanki z zimną wodą włóż żelatynę, aby odpowiednio napęczniała. Po godzinie wyjmij mięso z wywaru i ostudź. Pozostały bulion przecedź dokładnie i dodaj do niego żelatynę. Całość podgrzewaj delikatnie do dokładnego rozpuszczenia żelatyny.

Dodaj do bulionu pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dopraw do smaku solą. Ostudzone mięso oddziel od kości i delikatnie podziel na włókna. Umieść je na talerzach lub w miskach i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Pozostaw do ostygnięcia.

Ostudzone mięso z bulionem umieść w lodówce do dokładnego stężenia galarety. Smacznego!