Wyśmienita tradycyjna galareta mięsna: Oto najlepszy przepis od mojej babci. Najlepsze lekarstwo na bolące stawy.
Wyśmienita Wielkanocna Galareta – przysmak idealny nie tylko na święta. Zaskoczysz gości podczas każdej rodzinnej imprezy!!!
Jesteś zwolennikiem galarety z mięsem? Ten przepis jest zatem stworzony dla Ciebie. Taki przysmak nadaje się idealnie jako element tzw. zimnej płyty podczas specjalnych rodzinnych okazji, czy domówek w gronie znajomych.
Wiadomo nie od dziś, że galareta nie tylko zachwyca swych amatorów smakiem, ale także stanowi zdrowe i bogate źródło cennego dla ludzkiego organizmu kolagenu. Wykazuje on pozytywne działanie na nasze kości, a także znacząco poprawia kondycję skóry, co szczególnie docenią dbające o jej stan kobiety. Stosując dietę bogatą w kolagen skóra staje się jędrna, gładka i elastyczna.
Lista składników:
- 2 golonki wieprzowe
- 2 średnie cebule
- 2 pietruszki
- 1 marchew
- 2-3 główek czosnku
- 4 listki laurowe
- pieprz i sól wedle uznania
Sposób przygotowania:
Mięso zalej wodą i zagotuj. W momencie, gdy się zawrze i wypłyną na wierzch szumowiny wylej wodę, a następnie całość zalej ponownie.
W dalszej kolejności dołóż warzywa, liście laurowe oraz przyprawy i gotuj całość przez około 4 godziny, aż do miękkości mięsa, czyli momentu gdy z łatwością będzie można oddzielić je od kości. Po tym czasie wyjmij wszystkie składniki z garnka i umieść w osobnej misce golonki, a w osobnej warzywa.
Pozostaw je do ostudzenia. Do kolejnej miseczki przeciśnij przez praskę obrany wcześniej czosnek i zalej go dwoma chochlami bulionu. Odczekaj 5 minut, a następnie przecedź pozostały bulion dwa razy.
Potem odcedź czosnek z bulionu, po czym już cały bulion przelej przez sitko, w którym w dalszym ciągu znajduje się czosnek.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Na dnie sporego, szklanego naczynia poukładaj pokrojoną w plastry pietruszkę oraz marchewkę, a także posiekaną, świeżą nać pietruszki, tak aby zastygnięta już galareta miała ładny wzór w wierzchniej części.
Równomiernie porozkładaj pokrojone mięso i zalej całość bulionem. Tak przygotowane danie umieść w lodówce na całą noc.