Robię prawie co każdy weekend kurczaka po francusku – aż ślinka leci na sam widok.

Delikatny i soczysty kurczak jest świetnym sposobem na pyszny obiad dla całej rodziny!

Przepis jest idealny nawet dla zabieganych, gdyż jest szybki w wykonaniu. Przepis jest urozmaicony o wersję francuską, więc w celu uzyskania wyraźnego, innego smaku warto zastosować się do zaleceń w sposobie wykonania go. Wystarczy zastosować kilka ciekawych sztuczek.

Kluczową rolę w pieczenie odgrywa fakt, żeby pilnować, aby nie wysuszyć fileta z kurczaka, bowiem straci on na swoich własnych właściwościach. Każdy piekarnik jest inny, więc trzeba obserwować mięso w procesie pieczenia.

W przepisie nie ma podanej ilości czasu, którą trzeba przeznaczyć na piekarnik. Ważne też, aby wcześniej dobrze go rozgrzać.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 100 g twardego sera,
  • 1 łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy, ale zaleca się bazylię, majeranek i rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Cebulę zetrzeć, a nie kroić w plastry jak w tradycyjnych przepisach. Fileta z kurczaka pociąć na cienkie plastry i dokładnie je rozbić.

Opłukać każdy kawałek i wysuszyć w papierowym ręczniku. Jajko roztrzepać i posmarować nim mięso. Posolić je, popieprzyć i posypać resztą przypraw. Pomidory pokroić na cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Blachę do pieczenia posmarować olejem roślinnym lub wyłożyć ją pergaminem. Kurczaka przełożyć na blaszkę i posypać go cebulą oraz plasterkami pomidorów. Na nie rozsmarować jogurt lub śmietanę i posypać startym serem. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec aż do zezłocenia sera. Ma powstać rumiana skórka.

W celu bardziej rozmaitego smaku można dodać jeszcze gruszki, jabłka czy też ananasy. Wystarczy położyć pokrojony dany owoc na serze zanim wstawi się całość do piekarnika. Smacznego!