Drożdżowy placek pieczony w wysokiej temperaturze staje się delikatny i puszysty. Ser mozzarella nadaje mu jeszcze lepszy smak. Focaccia z serem jest trochę podobna do pizzy, lecz nie zawiera sosu pomidorowego ani dodatków. Jest to pyszne włoskie danie, które świetnie się sprawdzi zarówno jako obiad, jak i przekąska czy posiłek do pracy.
W wysokim naczyniu wymieszaj 250 ml mleka, drożdże i cukier. Jedno jajko ubij i dodaj do mieszanki. Przesiej mąkę wymieszaną ze szczyptą soli. Dodaj do mlecznej mieszanki i starannie zagnieć ciasto. Dodaj masło (wyjęte wcześniej z lodówki, o temperaturze pokojowej) i ponownie zagnieć. Przełóż ciasto do dużej miski.
Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdżowe ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie pokrój ser w cienkie paseczki.
Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Używając noża, zrób na cieście nacięcia (tak jak na zdjęciu). Umieść w nich paski mozzarelli. Przykryj całość folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze urosło.
Ubij drugie jajko z pozostałym mlekiem i szczyptą soli. Posmaruj tą mieszanką wyrośnięte ciasto z serem.