Nie chcesz przyrządzać mięsa ciągle w ten sam sposób i szukasz inspiracji? Jeśli tak, to trafiłaś idealnie, bo dzisiaj pokażę ci przepis, którego nawet byś się nie spodziewała! Filet z kurczaka o nazwie „Niespodzianka” jest nietypowym daniem, któremu ciężko się oprzeć.
Umyj pierś z kurczaka, pozbądź się ewentualnych kości i skóry, a następnie osusz i pokrój w nieduże paski. Pokrojone mięso zalej mlekiem i odstaw do lodówki na godzinę.
W międzyczasie zrób z folii aluminiowej coś na kształt małych, okrągłych blaszek do pieczenia (podobnego do tortownicy). Przygotowane foremki posmaruj olejem, a następnie ułóż je na blaszce do pieczenia. Umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w cienkie plastry.
Następnie ułóż je na dnie przygotowanych foremek. Weź cebulę, obierz ją i pokrój w pierścienie, ułóż na ziemniakach. Stwórz kolejną warstwę z przygotowanego wcześniej kurczaka. Do miski wbij jaja i ubij je wraz ze śmietaną.
Tak przygotowaną mieszankę równomiernie rozsmaruj na ułożonym w foremkach kurczaku. Pokrój pomidory w cienkie paski i ułóż je na samym wierzchu dania. Zetrzyj ser, posiekaj czosnek, a następnie rozsyp na wypełnionych składnikami foremkach.