Nawet synowa poprosi o przepis – Kruche i lekkie chrusty na wodzie mineralnej.

Przepis na chrupiące i wyśmienite chruściki na bazie wody mineralnej. Każdy zachwyci się ich niepowtarzalnym smakiem.

Istnieje wiele przepisów na ten przepyszny smakołyk. Dziś dowiesz się, jak w prosty sposób przygotować chrusty, aby było bezkonkurencyjnie.

Składniki:

  • trzy szklanki mąki
  • jedna szklanka wody mineralnej
  • szczypta soli
  • jedna łyżeczka cukru
  • trzy łyżki wódki
  • jedna łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie odbywa się w bardzo prosty sposób. Wsypujesz mąkę do szerokiego naczynia, robiąc pośrodku wgłębienie na pozostałe składniki. Dodajesz śmietanę, wodę mineralną, wódkę, cukier, sól i mieszasz. Następnie ugniatasz ciasto na stolnicy opruszając ją odrobiną mąki.

Przykrywasz ciasto czystą tkaniną i pozostawiasz na około 15 minut. Znów zagniatasz. W momencie, gdy ciasto jest gotowe, dzielisz je na kilka kawałków i każdy z osobna rozwałkowujesz na około 1 mm grubości. Powstałe kółko zwijasz w rulonik a następnie kroisz ostrym nożem pod skosem na kawałki wielkości ok. 2 cm.

Do smażenia przygotuj olej roślinny w głębokiej patelni, mniej więcej pół litra oleju, gdy nabierze odpowiedniej temperatury, smaż chrusty po obu stronach na złocisty kolor. W momencie smażenia kawałki powinny nieco się rozwarstwić, tworząc ciekawy kształt.

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, przygotuj ręcznik papierowy, aby je trochę odsączyć z oleju. Dla dodania wyrazistości, oprócz posypania chrustów cukrem pudrem, można opruszyć je po wierzchu posiekanymi orzeszkami bądź zanurzyć w syropie przygotowanym na bazie 1 szklanki cukru, 2/3 szklanki wody oraz 1 łyżeczki miodu.

Aby go sporządzić, połączone składniki należy gotować na małym ogniu, do momentu pojawienia się bąbelków. Bon apetite!