Ciasto z twarogiem „Dwa paski”. Szybko i smacznie – 20 min i gotowe. Uwielbiam takie przepisy

Jeśli chcesz oczarować gości efektownie wyglądającym ciastem, ale nie masz zbyt dużo czasu, to ciasto jest właśnie dla Ciebie. Kruchy spód, pyszny krem… a to wszystko tylko w 20 minut!

Lista składników:

  • 250g twarogu
  • 250g śmietany (albo jogurtu naturalnego)
  • 100g cukru
  • 75ml wody
  • łyżka żelatyny
  • 300g herbatników (możesz użyć też kruchych ciastek, pierników, a nawet krakersów)
  • czekolada do dekoracji (możesz użyć też np. czekoladowej posypki)

Sposób przygotowania:

W małej misce umieść żelatynę i dolej wody. Odczekaj chwilę by składniki się połączyły.

W tym czasie możesz zrobić krem – cukier, twaróg i śmietanę umieść w blenderze i ubij na gładką masę. Możesz uzyskać ciemny kolor kremu jeśli dodasz do niego kakao.

Następnie przelej żelatynę z wodą do garnka i podgrzewaj do momentu, w którym żelatyna będzie całkowicie rozpuszczona.

Zawartość garnka dodaj do kremu i dobrze wymieszaj.

Wyłóż formę herbatnikami, wylej pierwszą warstwę kremu, a na niej ułóż kolejną warstwę herbatników i znów pokryj kremem. Dodaj trzecią warstwę.

Gotowe ciasto owiń sreberkiem i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób ciasto startą czekoladą lub posypką. Możesz też polać je czekoladową polewą.

To ciasto nigdy Ci się nie znudzi – możesz robić je w ciemnej wersji (czekoladowe herbatniki i kakaowy krem), lub jasnej czy też przekładanej! Przygotowanie go zajmuje mało czasu, ale w pamięci twoich gości na pewno zostanie na długo.