Do przygotowania ciasta najlepiej użyć młodych, świeżych warzyw. Można je też przełożyć ulubionymi warzywami, np. pomidorami lub bakłażanem.
Składniki ciasta:
– 3 średniej wielkości młode cukinie
– 200 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
– 200 g twardego sera twarogowego lub śmietankowego sera topionego
– 1 nieduży pęczek rukoli
– 1 pęczek kopru
– 1 duży ząbek czosnku
– Twoje ulubione zioła i sól do smaku
Jak przygotować ciasto z cukinii?
Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w długie plastry o grubości 0,5 do maksymalnie 1 cm. Przełóż je do dużej miski i dopraw solą oraz ziołami. Odstaw całość na 10-15 minut.
Kratkę lub blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż na nią cukinię. W rozgrzanym na 200 stopni piekarniku piecz cukinię do miękkości. Będzie gotowa, kiedy odrobinę się zrumieni.
W czasie pieczenia cukinii, przygotuj sos, którym przełożysz ciasto. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z posiekanym koprem, rukolą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dodać różne zioła.
Po wyjęciu cukinii z piekarnika, przełóż ją na półmisek. Każdą warstwę smaruj grubo sosem i przesypuj startym serem. Jeżeli używasz sera topionego, dobrze go wcześniej na chwilę włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu łatwiej się zetrze.
Układaj wszystkie składniki warstwami, a górną posmaruj resztką sosu. Do dekoracji możesz użyć świeżych ziół. Poszczególne warstwy ciasta możesz też przełożyć dodatkowymi warzywami.