Pyszności dla niespodziewanych gości. Desery w 15 minut – super przepisy bez pieczenia.

Klasyczny włoski deser. Przepyszne połączenie kawowych biszkopcików i masy na bazie serka mascarpone. Klasycznie wykonywane z dodatkiem żółtek- dziś w nieco odmienionej, prostszej wersji.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 250 g mascarpone
  • 85 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 4-6 biszkoptów
  • łyżka kakao

Przygotowanie:

Kawę zaparz w niewielkiej ilości wody (około 75 ml) i wymieszaj z likierem. Biszkopciki namocz w powstałej miksturze.

Ser mascarpone ubij razem z mlekiem skondensowanym. Deserek układaj warstwowo, najpierw biszkopty, później krem, aż do wyczerpania składników.

Wierzch posyp kakao. Jeśli masz chwilę, włóż tiramisu do lodówki na około godzinę, jeśli nie to smacznego!

Czytaj dalej