Mieszaninę zagotuj, pamiętając o tym, by gotować na wolnym ogniu. Gotowy krem pozostaw do ostygnięcia. Do schłodzonego kremu dodaj pokrojone wcześniej w kostkę i ubite za pomocą miksera, masło. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Na początku „na sucho, zmieszaj kakao z cukrem. Dodaj mleko i całość wymieszaj dokładnie, tak by nie pozostawić grudek. Mieszaninę zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.
Wybraną formę wyłóż papierem pergaminowym. Na spód formy połóż pierwszą warstwę herbatników i lekko posmaruj je śmietaną. Na to nałóż pierwszą warstwę ciasta. Warstw w zależności od ilości herbatników i wielkości formy, może być mniej lub więcej.
Każdą z nich należy układać w ten sam sposób jak warstwę pierwszą. Na koniec, na wierzchnią część ciasta polej przygotowaną wcześniej polewę.