Przygotuj zakwas. Do miski wlej 200 ml wody. Następnie dodaj drożdże i cukier. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i wodę. Stopniowo dodawaj olej, smalec, a następnie zaczyn.
Wyrabiaj ciasto rękami, aż stanie się elastyczne. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przełóż je do miski. W razie potrzeby posyp mąką. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na oprószonej mąką powierzchni do uzyskania grubości 1,5 cm. W misce połącz olej, olej czosnkowy, wodę i oliwę z oliwek. Wylej mieszankę na ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
Gdy ciasto się zrumieni, wyjmij je z piekarnika i posmaruj letnim masłem. W razie potrzeby posypać serem. Smak sera sprawi, że ta przekąska będzie jeszcze bardziej atrakcyjna. Pozostaw ser do ostygnięcia na talerzu. Można też użyć do tego celu wilgotnej ściereczki.