Tradycyjny unikalny przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej – Gołąbki po cygańsku.

Farsz dokładnie wymieszaj, a następnie możesz zacząć przygotowywać gołąbki. Nałóż niewielką ilość farszu na liść kapusty i złóż go w trójkąt. Górną część liścia schowaj do środka.

Do garnka wlej odrobinę sosu warzywnego, a następnie ułóż na nim pierwszą warstwę gołąbków. Dopilnuj, aby leżały ciasno obok siebie. W dalszej kolejności polej je ponownie sosem i postępuj tak w przypadku każdej kolejnej warstwy gołąbek. Kiedy już wszystkie gołąbki będą umieszczone w garnku zlej pozostałą część sosu do rondelka.

Do garnka wlej pół litra wody i gotuj gołąbki na małym ogniu. Na wierzchu poukładaj pokrojone pomidory, ulubione przyprawy oraz liście laurowe. Tak przygotowane danie gotuj przez około 30 – 40 minut.

Gołąbki po cygańsku gotowe! Z pewnością to przepyszne danie przypadnie Ci do gustu i na zawsze zagości w Twoi kuchennym menu. Smacznego!

Czytaj dalej