Na samym początku czas na przygotowanie liści kapusty. Postępuj tak, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Kapustę zagotuj w wodzie z dodatkiem oleju i delikatnie oddzielaj liście. Wyjmij je i pozostaw do ostudzenia. Możesz przyspieszyć ten proces wkładając je do miski z zimną wodą.
W czasie, kiedy liście kapusty stygną przygotuj farsz do gołąbków. Ryż przelej gorącą wodą i dokładnie go opłukaj. Możesz wcześniej ugotować ryż na półtwardo. Do ryżu dodaj mielone mięso wieprzowe i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
W dalszej kolejności drobno posiekaj cebulę oraz marchewkę i usmaż je na oleju roślinnym. Smaż przez około 5-7 minut i po tym czasie dorzuć drobno pokrojoną paprykę. Do warzyw dodaj przecier pomidorowy i starannie wymieszaj. Smaż całość przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Połowę usmażonych warzyw dołóż do ryżu i mięsa. Pozostałą część przeznaczysz na sos. Dolej do niej pół litra wody i dopraw solą oraz pieprzem. Połączone składniki doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź powstały sos.