Moi goście są zachwyceni smakiem. Pyszna Pieczeń cygańska – Smak nie do opisania.

Danie, które jest idealne do przyrządzenia na codzienny obiad dla rodziny, ale także na większą uroczystość, czyli pieczeń cygańska.

Dobrze przyprawiona wieprzowina z soczystym nadzieniem wzbudzi apetyt we wszystkich. Ten przepis znajduje swoich fanów na całym świecie i bez wątpienia pokochasz go także i Ty.

Składniki: 

  • 6 plastrów mięsa wieprzowego
  • 4 większe ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • 10 plastrów boczku
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • opakowanie warzyw mrożonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • musztarda
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Plaster mięsa dokładnie rozbij, a następnie dopraw solą i pieprzem. Pokrój cebulę do nadzienia wzdłuż w tzw. piórka, a cebulę potrzebną do sosu drobno posiekaj. Ogórki kiszone pokrój na plasterki. Przygotowane kawałki wieprzowiny posmaruj musztardą, a następnie połóż na nie 2 plastry boczku.

Tak ułożone mięso przełóż pokrojoną wcześniej cebulą i ogórkami, a następnie powtórz czynność. Aby całość się nie rozpadła koniecznie zwiąż wszystko sznurkiem.

W kolejnym etapie posiekaną drobno cebulę podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju i dodaj warzywa mrożone. Mieszankę duś dopóki nie stanie się miękka. Gdy warzywa będą gotowe dodaj bulion i koncentrat. Sos gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj czerwone wino i wymieszaj. Całość gotuj jeszcze 5 minut, a następnie zalej nim przygotowane w naczyniu do pieczenia mięso.

Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Mięso piecz od 2 do 2,5 godziny, aż nie będzie wystarczająco miękkie. Tak przygotowane danie najlepiej podać z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami. Gotowe, smacznego!