Placki z cukinii z płatkami owsianymi. To zdrowe i smaczne danie na każdą okazję.

Placki z Cukinii z Płatkami Owsianymi

Dzisiaj przygotujemy wspaniałe placki z cukinii z płatkami owsianymi. To zdrowe i smaczne danie na każdą okazję. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 1 cukinia (350 g)
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 100 g sera (np. cheddar, gouda)
  • Pęczek pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Papryka do smaku
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Olej roślinny do nasmarowania rąk

Do sosu:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściła sok. Po upływie 15 minut odciśnij nadmiar soku z cukinii. Marchewkę i ziemniaka obierz, zetrzyj na tarce. Ser zetrzyj na tarce. Pietruszkę posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę.

W dużej misce wymieszaj cukinię, marchewkę, ziemniaka, ser, pietruszkę, czosnek, jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę. Płatki owsiane zmiel w blenderze na drobno i dodaj do mieszanki. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby płatki napęczniały. Nasmaruj ręce olejem roślinnym, aby ciasto się nie kleiło.

Formuj małe placki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż placki na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę lub jogurt, majonez, posiekany koperek, suszony czosnek i wędzoną paprykę w proszku.

Smacznego!