Przekąska z cukinii – obłędna w smaku. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata. Zrób więcej słoików

Cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Nic więc dziwnego, że jej popularność i częstotliwość występowania w polskiej kuchni stale rośnie.

Cukinia nadaje się do jedzenia na surowo, doskonale smakuje pieczona na grillu czy w piekarniku i stanowi świetny dodatek do dań typu risotto. Co więcej można z niej zrobić makaron, a nawet wykorzystać do zrobienia ciasta.

Kolejną zaletą tego warzywa jest bogaty zasób witamin i minerałów oraz niska kaloryczność. Dzięki temu cukinia idealnie nadaje się jako zdrowa przekąska, którą można przygotować wedle uznania. Jednym z wariantów jest słodko-kwaśna marynowana cukinia w pikantnej zalewie.

Składniki

  • cukinia 3 kg
  • papryka 2kg
  • pomidory 2kg
  • cebula 0,5 lub mniejsza cała
  • czosnek 5 ząbków
  • pietruszka pęczek
  • cukier szklanka
  • sól 4 łyżki
  • ocet 100 ml
  • olej słonecznikowy szklanka

Sposób przygotowania

Cukinię, pomidory i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Kształt nie musi być regularny, ponieważ wszystkie warzywa będą blendowane. Pomidory możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skórki lub użyć już obranych i pokrojonych pomidorów z puszki (te sprawdzą się w zimie zdecydowanie lepiej).

Posiekaj czosnek i pietruszkę, a następnie dodaj do pokrojonych warzyw i zblenduj lub zmiel przez maszynkę do mięsa. Masa nie musi być idealnie gładka.

Po zblendowaniu przełóż masę do garnka lub na patelnię, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i zacznij podgrzewać, jednocześnie dodając sól, cukier i olej. Dokładnie wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze około 30 minut. Marynatę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

W ten sposób otrzymasz marynowaną cukinię, którą można wykorzystać jako dodatek do obiadu, np. zamiast tradycyjnego sosu spaghetti.

Marynata może również służyć jako dodatek do taco i z pewnością zrobi furorę na wszelkiego rodzaju domówkach jako sos do nachosów.