Każdy pyta o ten przepis. Ta cukiniowa przekąska na zimę jest lepsza od grzybków.
Cukinia jest to spolszczona nazwa włoskiego zucchino jest to warzywo, które jest jednym z najczęściej wybieranych warzyw przez Polaków, ponieważ możemy się nim cieszyć przez cały rok.
Część ludzi zastanawia się co ciekawego można przyrządzić z cukinii. Możemy ją dodać do sałatki, która wraz z jajkiem oraz majonezem doda fajnego, oryginalnego smaku lub co dla niektórych może być zaskoczeniem, ale tego typu warzywo możemy wykorzystać do przekąsek. Aby jednak można było to zrobić trzeba przygotować tak zwaną bazę, jaką są przetwory z cukinii.
Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników takich jak:
- cukinia – 1,5 kg
- czosnek – 4 ząbki
- sól – 1 łyżka
- szczypta pieprzu
- cukier – 3 łyżki stołowe
- olej słonecznikowy – 120 ml
- papryka chilli – 1 sztuka
- natka pietruszki – 20 g
- ocet – 120 ml
Część składników pewnie już posiadamy, ponieważ są to rzeczy, które bardzo często używa się w polskich domach podczas gotowania.
Sposób przygotowania:
Po zakupieniu wszystkich składników przechodzimy do procesu tworzenia przetworu. Na wstępie umytą cukinię kroimy w kostkę dodajemy do niej łyżkę soli, szczyptę pieprzu, 3 łyżki cukru oraz 120 ml oleju i całość wrzucamy do miski.
Po czym przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę papryczkę chilli oraz drobno posiekaną natkę pietruszki należy dodać do całej zawartości. Po tym procesie całość zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie składniki przelewamy do słoików.
Na koniec tak przygotowane słoiki wsadzamy do garnka i gotujemy 8 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Tak przygotowany przetwór możemy wykorzystać do przygotowania np. cytrynowego dżemu z cukinii, słodko kwaśnego sosu czy sałatki dodając odpowiednią jego ilość.
Pamiętajmy jednak aby po zagotowaniu słoików odwrócić je do góry dnem, postawić je na ścierce czy ręczniku papierowym i pozostawić do momentu gdy całkowicie ostygną.