Zaskocz rodzinę i gości tą pyszną przekąską. Dziewczyny, czas marynować cukinię.

Coraz częściej na naszych stołach pojawia się cukinia. Za zwyczaj jednak jest ona podawana upieczona, faszerowana lub podsmażona. Zaskocz rodzinę i gości cukinią marynowaną!

Mało inwazyjny, delikatny smak cukinii sprawia, że jest to warzywo dość lubiane przez dzieci. Dlatego warto je podawać do obiadu czy podczas rodzinnych spotkań.

Marynowana cukinia może być zarówno doskonałym dodatkiem do dania obiadowego, jak i smaczną, zdrową przekąską pomiędzy posiłkami czy też po prostu zwykłym starterem na domowym spotkaniu. Na dodatek marynowaną cukinię preparuje się niezwykle szybko.

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 70 g oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • mielony czarny pieprz
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Cukinię należy dokładnie umyć. Jeżeli jest to młode, sezonowe warzywo, to nie trzeba go obierać. Starsze egzemplarze wymagają już pozbycia się grubego naskórka. Następnie warzywo trzeba pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki lub długiego otworu w tarce.

Ewentualnie warzywo można posiekać nożem własnoręcznie w cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną cukinię należy odstawić na kilka chwil, aby ociekła z nadmiaru wody. W tym czasie można przygotować marynatę. Do miski nalewamy olej roślinny, dodajemy do niego wyciśnięte ząbki czosnku, miód, ocet i drobno posiekane zioła.

Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Najważniejsze jest, aby miód, olej oraz ocet całkowicie połączyły się w jedną ciecz.

Wracamy do cukinii, z której trzeba wylać ociekłą wodę. Dobrze jest też przetrzeć plasterki delikatnie ręcznikiem papierowym. Następnie zalewamy cukinię przygotowaną marynatą, niezwykle delikatnie mieszamy całość tak, aby każdy plasterek był wynurzany w marynacie. Tak przygotowaną cukinię odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny.

Sposób podania:

Cukinię można po prostu podać w misce w niezmienionej postaci – i tak będzie bardzo smaczna… ale można też pokusić się o odrobinę fantazji!

Na przykład poskręcać plasterki w ładne różyczki czy ruloniki i poukładać je symetrycznie na półmisku oraz oblać pozostałą w misce marynatą. Smacznego!