Smaczne na ciepło jak i na zimno. Serniczki z patelni w kilka minut! Bez jajek i mąki.

Oto przepis na błyskawiczne serniczki z patelni. Do ich przygotowania nie potrzeba jajek ani mąki.

Są idealne zarówno na śniadanie jak i kolacje. Można je spożywać również na zimno.

Składniki

  • 400 g twarożku
  • 1-1,5 szklanki kaszy manny
  • olej roślinny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Wymieszaj twarożek z kaszą manną i cukrem. Jeżeli masa jest sucha i grudkowata, to najlepiej dolać do niej kefir, wodę lub mleko. Jeśli natomiast jest zbyt płynna należy dodać więcej kaszy manny. Ugnieć ciasto, tak aby było delikatne i lepkie. Z przygotowanego ciasta zrób kulki, a następnie obtocz je w mące.

Serniczki smaż na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Pamiętaj, by przysmaki smażyć w średniej temperaturze.

Uwaga!

Jeśli ktoś lubi, to do ciasta można dodać drobno posiekane daktyle, kandyzowane owoce lub rodzynki. Serniczki można przechowywać w lodówce. Smacznego!