Wystarczy kilka prostych składników. Ciasto owocowe, które przygotujesz w 10 min i do piekarnika.

Kiedy dzieci proszą mnie o coś słodkiego, wówczas przygotowuję im to ciasto.

Robi się je niezwykle szybko, a w smaku jest przepyszne. Za jednym zamachem mam deser na kilka dni! Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Spróbuj koniecznie.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 75 ml oleju
  • proszek do pieczenia
  • cukier
  • 350 g mąki
  • sól
  • dowolne owoce

Przygotowanie:

Jajka utrzep z cukrem i solą. Mleko podgrzej i wlej do mieszaniny. Mieszając dodaj na koniec olej roślinny. Teraz stopniowo dosyp mąkę, aż do uzyskania masy (nie zapomnij o proszku do pieczenia). Ugniataj do wyrobienia ciasta.

Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem. Wyłóż przygotowane przed momentem ciasto. Na wierzch wyłóż ulubione owoce – świetnie sprawdzają się brzoskwinie, jabłka, ale też śliwki w połączeniu z rabarbarem. Możesz też użyć owoców z puszki. Około 500 – 600 g będzie wystarczająco. Obsyp cukrem.

Blachę z ciastem włóż na 40 minut do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

W tym czasie sok z owoców wsiąknie wgłąb ciasta. Smakuje przepysznie!