Zdrowe i pyszne ciasto owsiane z marchewką, suszonymi morelami i rodzynkami. Możesz je jeść o każdej porze.

Dzisiaj przygotujemy zdrowe i pyszne ciasto owsiane z marchewką, suszonymi morelami i rodzynkami. Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić. 

Składniki

  • 200 g (2 szklanki) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 ml (1 szklanka) mleka
  • 1 marchewka
  • 6-7 suszonych moreli
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • Cynamon do smaku
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka słodzika (stewii lub według uznania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Forma do pieczenia 19 cm/7,5 cala
  • Oliwa do smarowania formy

Przygotowanie

Włóż suszone morele i rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, aby zmiękły. W dużej misce wymieszaj 200 g płatków owsianych z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj 240 ml mleka i dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby płatki nasiąkły. Obierz marchewkę i jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.

Odcedź wodę z moreli i rodzynek, pokrój morele na małe kawałki. Dodaj startą marchewkę, jabłko, pokrojone morele i rodzynki do mieszanki owsianej. Dodaj cynamon do smaku i dobrze wymieszaj. W oddzielnej misce ubij 3 jajka z szczyptą soli. Dodaj 1 łyżkę słodzika, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj.

Dodaj masę jajeczną do mieszanki owsianej i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Posmaruj formę do pieczenia o średnicy 19 cm oliwą z oliwek. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone w środku. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Pyszne i zdrowe ciasto owsiane jest gotowe! Jeśli podoba Ci się przepis, nie zapomnij kliknąć „Lubię to”. Smacznego!