Pyszne i bezglutenowe ciasto jagodowe z mąki migdałowej. Sprawdzony przepis.

Dzisiaj pokażę Ci, jak zrobić pyszne i bezglutenowe ciasto jagodowe z mąki migdałowej. To idealny przepis dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy. Rozgrzej piekarnik i przygotuj się na prosty i smaczny deser!

Składniki

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny
  • ¼ szklanki (60 ml) oleju z pestek winogron (lub oleju roślinnego/roztopionego masła)
  • ¼ szklanki (60 g) cukru
  • ½ szklanki (120 g) zwykłego greckiego jogurtu (lub smakowego)
  • 2 szklanki (220 g) mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia bez aluminium
  • ¼ łyżeczki (2 g) soli
  • 1 szklanka (150 g) świeżych jagód (lub ½ szklanki)

Przygotowanie

Ustaw piekarnik na 180°C. W dużej misce ubij trzy jajka w temperaturze pokojowej. Dodaj 1 łyżeczkę (5 ml) soku z cytryny. Dodaj ¼ szklanki (60 ml) oleju z pestek winogron (lub oleju roślinnego/roztopionego masła). Dodaj ¼ szklanki (60 g) cukru i lekko wymieszaj. Następnie dodaj ½ szklanki (120 g) zwykłego greckiego jogurtu i wymieszaj wszystko na gładko.

W osobnej misce dodaj 2 szklanki (220 g) mąki migdałowej. Dodaj 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia bez aluminium. Dodaj ¼ łyżeczki (2 g) soli i wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką, aż się połączą. Dodaj 1 szklankę (150 g) świeżych jagód i delikatnie połącz. Przygotuj formę do pieczenia o rozmiarze 20 cm x 10 cm.

Wlej ciasto do formy i wygładź wierzch. Opcjonalnie, dodaj trochę świeżych jagód na wierzchu. Przenieś formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozwól ciastu ostygnąć na blasze przez 5 minut, następnie przełóż na stojak.

To ciasto jest tak łatwe do zrobienia, a efekt jest wilgotny, puszysty i pyszny. Idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Smacznego!