Chwila roboty i gotowe. Cebulowe ciasto z jajkiem często gości na moim stole.
Jeśli znudziły Ci się standardowe śniadania i poszukujesz nowości, które mogłyby urozmaicić Twój jadłospis, to mam dla Ciebie coś wyjątkowego.
Przepis na cebulowe ciasto z jajkiem, które ostatnimi czasy gości na moim stole w niemal każdy weekend. Ta prosta receptura oraz jego wyjątkowy smak sprawią, że przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale także członkom Twojej rodziny i przyjaciołom. Zapraszam do zapoznania się z jego przepisem.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 100g schłodzonego masła,
- 1 żółtko,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5g soli,
- 30 ml zimnej wody.
Składniki na nadzienie:
- 2 sztuki gotowanych, kurzych jaj,
- duży pęczek szczypiorku,
- 2 sztuki serka topionego.
Dodatkowe składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki stołowe mleka lub kwaśniej śmietany,
- sól, papryka (wedle uznania).
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę. Następnie dodać sól oraz sodę i dokładnie wymieszać. Schłodzone masło pokroić w małe kosteczki. Dodać je do mąki z solą i sodą, a następnie wszystkie składniki dokładnie ucierać rękoma, do momentu uzyskania tak zwanych „okruchów”.
Do uzyskanych „okruchów” dodać 1 żółtko oraz 30ml zimnej wody (około 2 łyżki stołowe) i dynamicznie zagnieść, uzyskując kruche ciasto. Powstałe, kruche ciasto uformować w kulkę, włożyć do plastikowej torby lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Duży pęczek szczypiorku dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać nożem. 2 sztuki ugotowanych uprzednio jaj na twardo, pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć z posiekanym szczypiorkiem i dokładnie wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je na cienki placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 26 centymetrów w taki sposób, aby zakryło ono również jej boki. Podziurawić ciasto widelcem w kilku miejscach. Serki topione (2 sztuki) zetrzeć na tarce i następnie równomiernie rozetrzeć na całej formie. Ułożyć na nich jajka połączone ze szczypiorkiem.