Przepis z notatnika babci. Cytrynowe ciasteczka – kruche i pyszne w pół godziny.

Kochasz aromat cytryny w ciastach? Nie lubisz za słodkich ciasteczek?

Świetnie, z pewności spodoba ci się ten przepis na cytrynowe ciastka. Sprawdzą się świetnie do aromatycznej, zimowej herbaty lub jako słodka przekąska. Dodatkowo 3 dni pozostają świeże i chrupiące, a przepis jest banalnie prosty.

Do przygotowania potrzebne Ci będą:

  • 80 gram masła
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina oleju słonecznikowego
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny i wyciśnij sok z połówki cytryny. Jajka ubij z cukrem oraz sokiem z cytryny, dodaj miękkie masło i śmietanę. Ponownie ubij. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek z resztą składników i wrzuć startą skórkę z cytryny.

Zagnieć dokładnie ciasto, powinno być elastyczne. Podziel je na kilka porcji. Pierwszą część rozwałkuj, nie grubiej niż na 0,5 mm i potnij w dowolne kształty. Z każdą kolejną częścią zrób to samo.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej (na powierzchni powinna powstać kilkumilimetrowa warstwa) i usmaż ciasteczka na złoty kolor.

Na koniec posyp gotowe ciastka cukrem pudrem i gotowe.