Świetnie, z pewności spodoba ci się ten przepis na cytrynowe ciastka. Sprawdzą się świetnie do aromatycznej, zimowej herbaty lub jako słodka przekąska. Dodatkowo 3 dni pozostają świeże i chrupiące, a przepis jest banalnie prosty.
Zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny i wyciśnij sok z połówki cytryny. Jajka ubij z cukrem oraz sokiem z cytryny, dodaj miękkie masło i śmietanę. Ponownie ubij. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek z resztą składników i wrzuć startą skórkę z cytryny.
Zagnieć dokładnie ciasto, powinno być elastyczne. Podziel je na kilka porcji. Pierwszą część rozwałkuj, nie grubiej niż na 0,5 mm i potnij w dowolne kształty. Z każdą kolejną częścią zrób to samo.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej (na powierzchni powinna powstać kilkumilimetrowa warstwa) i usmaż ciasteczka na złoty kolor.